Avhengighet springer ut fra en ubevisst vegring mot å gjennomleve, og se smerten i øynene, sier Eckhart Tolle i sin bok «Det er nå du lever».
I oktober hørte jeg på NRK radio, der en dame ble intervjuet på gaten. Hun snakket åpent om sin avhengighet; Hamstring. I sin nød for å hjelpe sin rusavhengige sønn, gikk hun rundt i Oslos gater for å forsøke å hjelpe ham. Og på veien kjøpte hun stadig «ting og tang». Særlig engler ble hennes «go to».
I mange år forsøkte hun å redde sin sønn fra narkotika, og fra «gata». Dessverre døde sønnen hennes av overdose med heroin. Men hamstringen hennes fortsatte. Hun måtte etter hvert kjøpe et hus på 1000 kvm for å få plass til alle tingene hun handlet. Hun fortalte at hun hadde engler i alle størrelser. Du vet, fra de bitte små til å henge på juletreet, til sånne store som henger fra takene på storsenteret! Det ble så ille, at tingene hun hamstret overtok huset. Det var til slutt ikke plass til besøk. Verken familie eller venner ønsket å besøke henne. Selv katten måtte snirkle seg rundt omkring for å komme seg fram.
Avhengigheten til shopping og hamstring gikk til slutt utover relasjonene hennes. Og psykologen ga henne opp. På intervjuet fortalte hun at hun den dagen faktisk hadde klart å ha en måned uten å shoppe… Helt til det kom fram at hun faktisk hadde sprukket for noen rosa vanter med glitter, rett før intervjuet fant sted. Skammen hennes var å ta og føle på, gjennom radioen.
Avhengighet kan skje den beste. Og det er ofte en god grunn. Jeg hørte i intervjuet en fortvilet, sorgtynget mor, som ikke hadde klart å hjelpe sin rusavhengige sønn. Hun fortalte at hun forsøkte å døyve sine følelser og ubehaget, og sin utilstrekkelighet som mor, med shopping. Hun har med hjelp av sin datter, begynt å tømme huset, da hun jo ønsker gode relasjoner. Men hun påpekte at englene vil være det siste som går, da savnet etter sønnen er så stort. Shopping ble hennes avhengighet.
Om det er til alkohol, narkotika, spill, porno eller shopping, vil en avhengighet, på et eller annet tidspunkt, gå utover relasjonene og livet en lever. Arbeidstedet er kanskje det siste stedet som oppdager det, men privatlivet vil mest sannsynlig påvirke arbeidslivet, på et eller annet tidspunkt, om man ikke tar tak i den dypere årsaken til smerten.
Det er en god grunn til at man forsøker å døyve følelser som er ubehagelige. Hva man døyver det med kan variere, men når det blir en dårlig vane og blir valg som går ut over relasjoner, familie, venner eller jobb, da er det et problem.
Det kan være skummelt å gjennomleve og se smerten i øynene. I Norsk pasientskadeerstatning har vi gode verktøy til å ta tak om en avhengighet banker på. Første steg er en samtale, i håp om å forebygge. Om det har blitt en avhengighet, har vi også verktøy for å komme videre. Å være åpen om det som banker på, kan være det som skal til for å gjøre gode valg, og for å få til bevisste endringer i dårlige mønster.
Ta kontakt med noen, om noe banker på.