Birken nærmer seg! Tid for en helsesjekk med Balance? | Akan.no

Birken nærmer seg! Tid for en helsesjekk med Balance?

Det nærmer seg Birkebeinerrennet og vinterens høydepunkt for mange. Skiutstyr og formkurve sjekkes. Kollegaer trener sammen mot felles mål, mens svetten renner under skilua. En snakkis på jobben. Til glede for noen, og irritasjon for andre.

Å ha et felles treningsmål, eller å trene sammen med kollegaer kan være gøy, sunt og sosialt. Det behøver ikke bety først og best, men i skiløypa merker vi fort om vi er i form eller ikke. Om vi blir hengende etter de andre, kan vi fort miste motivasjonen. Eller tvert i mot, bli motivert til å gjøre noen grep. Hvis du i det hele tatt liker å trene. Ikke alle synes ski er gøy. Men er du en av dem som liker det, kan du få mange fine treningsturer med Birken som mål. Vi er forskjellige, og hvordan vi blir motivert til å delta i ulike aktiviteter varierer naturlig nok. Birken eller andre idrettsprestasjoner er selvfølgelig ikke eneste saliggjørende for å fremme trivsel og helse på jobben.  Men å stimulere til et helsefremmende arbeidsmiljø er et felles ansvar.

Bedriftshelsetjenesten og Akan ressurspersoner er bidragsytere både i det helsefremmende og forebyggende arbeidet i virksomhetene.  At ledere og ansatte får kunnskap om rusmiddelbruk og spill bidrar til å øke bevisstheten. Både relatert til helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Å diskutere og dele erfaringer, uten moralisering, viser seg å skape åpenhet om et tema som ofte problematiseres.  Når vi snakker om trening og prestasjon er det like naturlig å snakke om rus- og spillvaner, som å snakke om kosthold og skiutstyr. For hva vi spiser og drikker, og hvordan vi balanserer aktivitet og hvile har betydning for våre prestasjoner, enten det er i skiløypa eller på jobben.

Ok – det kan være irriterende når kollegaer snakker om beste smøretips, skiutstyr og briljerer med beste tid. Men nå under forberedelsene til Birken, kan det kanskje være et passende tidspunkt å lansere et helsefremmende tilbud til alle ansatte? Helt gratis! Helt anonymt!

Balance er et internett-basert helsefremmende tilbud til dem som vil sjekke og eventuelt justere sine alkoholvaner. Programmet øker bevisstheten rundt eget alkoholkonsum, samt bidrar til å endre risikofylt konsum for de som har behov for det. Balance gir også råd om hvordan å takle stress og ha det bedre i hverdagen. Balance er lett tilgjengelig, og kan kjøres hvor som helst ved bruk av PC, nettbrett eller smarttelefon. Det kreves kun en nettleser og tilgang til internett. Les mer om Balance her

Forebyggende og helsefremmende arbeid. Ja takk, begge deler!

God trening og tur over fjellet til alle birkebeinere!


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.