Hodet under armen og armen i bind? Gode tips for årets sommerfest på jobben | Akan.no

Hodet under armen og armen i bind? Gode tips for årets sommerfest på jobben

Sommerfest

Han var utrolig kjip – og ekkel. Og han var alltid overstadig beruset. Kollegaen som ble mer og mer høyrøstet og innpåsliten ettersom timene rant ut i de små. Han stinket fyll – både ny og gammel og han tafset alltid på oss unge jenter. Jeg gikk i bue utenom han.

Sommerfest på jobben er gøy. Iskald hvitvin og en duggende frisk pils, svigermor er barnevakt og kollegene er i feststemning. Men ikke alle gleder seg, for mer enn hver tiende arbeidstaker i Norge dropper sommerfesten – og andre fester knyttet til arbeidsplassen.

Jeg droppet ikke sommerfesten eller andre fester på den gamle arbeidsplassen min. Jeg vet egentlig ikke om jeg hadde våget som ung og nyansatt. Å si til sjefen, at du; det er faktisk ikke så morsomt å være med på jobbfester så lenge han er så overstadig beruset hver gang.

Jeg er ikke alene om å tenke slike tanker. For mens de fleste av oss synes sommerfesten er en hyggelig og morsom happening, er det for andre – slik det var det for meg – en krevende opplevelse. Hele 12 prosent av norske arbeidstakere sier de ikke går på sosiale arrangementer med jobben på grunn av for mye alkohol – og at de føler seg sosialt ekskludert, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) Like mange opplever drikkepress i jobbsammenheng.

Det er skikkelig synd. Å droppe sommerfesten eller andre arrangementer på grunn av kolleger eller lederes alkoholbruk er neppe ønsket resultat, hverken for festkomiteen eller ledere. Som regel er det lagt ned både tid, krefter og ressurser i slike fester og målet er felles: Vi skal ha det gøy.

 

Leders ansvar

Når kollegaens oppførsel blir ubehagelig eller situasjonen blir klein, er det ikke så mye å lure på. Det er blitt i overkant mye alkohol. Jeg skriver under på at fulle kolleger med hodet under armen og armen i bind, ikke er gøy. Jeg drakk den gangen kollegaen min tråkket over både mine og mine kollegers grenser – og jeg drikker i dag. Men det finnes de som ikke drikker og de som drikker moderat og en sommerfest skal være gøy for oss alle.

I de aller fleste sammenhenger er det stor aksept for et moderat forbruk. Alkohol får oss til å slappe av, vi senker skuldrene, blir i godt humør.  I FHI undersøkelsen er det bare 17 prosent som mener at man må droppe alkohol helt og holdent i jobbsammenheng av hensyn til de som ikke drikker. Heldigvis tenker jeg. Det er når det blir beruselse og større mengder, det blir problematisk.

Ledere har et ekstra ansvar – også på fest – og når noen trår over grensa. Min gamle sjef burde sagt fra til den drikkfeldige, at i år bør du kanskje tenke deg om…

Som leder mener jeg at man må være en god rollemodell for sine ansatte, være den som handler og følger opp og ikke minst den som ivaretar arbeidsplassen omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø. Nå skal det sies at dette var i en tid hvor de ulike avisredaksjoner neppe mistet sitt gode navn og rykte på grunn av medarbeidere som var fryktelig tørste.

 

Arbeidsplassen som endringsarena

Så hvordan balansere ønsket om høy stemning og hyggelig fest med ønske om å unngå at det går skeis? En fest uten ubehagelige episoder. En fest hvor unge kvinnelige kollegaer slipper å sitte med hjertet i halsen fordi han fulle alltid tafser. En fest uten at noen driter seg ut eller ikke kommer på jobb på grunn av bakrus dagen etter?

Det enkleste er ofte det beste; snakk om det i forkant. Rapporten fra FHI viser en tydelig forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk. Rundt 50 prosent av norske arbeidstakere mener det er problematisk at kollegaer drikker seg tydelig beruset.

Arbeidsplassen er også en av de beste arenaene som finnes for å skape endring når det gjelder rus og avhengighetsproblematikk. Han kjipe som alltid var full gikk det dårlig med. Jeg vet ikke helt hva, hvorfor eller hvordan, men en dag var han borte. Da hadde han tråkket over utallige grenser mange ganger. Han burde fått hjelp lenge før og samfunnsøkonomisk ville det lønt seg. En rapport utført av Samfunnsøkonomisk Analyse for Akan kompetansesenter, viser at fravær dagen derpå og ineffektivitet koster arbeidslivet over en milliard kroner årlig.

Det er ikke uten grunn vi i Akan kompetansesenter har lansert #TaPraten og #skulleikkegjort noe. Med åpenhet og avklaring av forventninger blir sommerfesten en hyggelig sammenkomst for oss alle. De aller fleste av oss drikker, så det skader neppe å snakke litt om hvordan vi skal drikke sammen også? Det vil spare samfunnet for store summer årlig og bidra til et godt arbeidsmiljø for alle – også når det er fest.

 

Tre enkle tips til sommerfesten

Snakk sammen på forhånd – og sørg for å ha en policy på alkoholbruk som er kjent blant alle ansatte

Vær kreativ med serveringen – tilby fristende, reelle alternativer til alkohol

Det er lov å tråkke feil og å dumme seg ut – men da er det også lov å snakke om det etterpå.

 

 


Skrevet av: Unni Grevstad

Kommunikasjonsleder i Akan kompetansesenter med over 30 års solid erfaring innen journalistikk og kommunikasjon. Sterkt samfunnsengasjement, har jobbet som journalist, spesialrådgiver og kommunikasjonsansvarlig i en rekke organisasjoner – og har fortsatt tro på at det er mulig å skape endring.

Relevante artikler, sider
og verktøy