Jeg er fulltidsansatt som arbeidslivets kondom   | Akan.no

Jeg er fulltidsansatt som arbeidslivets kondom  

I mange tilfeller er alkohol det sosiale glidemiddelet som kan bidrar til en avslappet og hyggelig fest. Litt fuktighet er bare bra. Men bruker vi hele tuben, blir det fort mye gris.

 

Kondom forebygger uønsket graviditet, kløe, svie og andre mulige uønskede greier i underlivet. Men noen ganger glemmer vi det, noen ganger har vi ikke tid fordi vi er midt i leken, noen ganger vil vi ikke fordi moroa er best uten og noen ganger driter vi rett og slett i det. Noen har kanskje heller ikke kunnskap om kondomer.  

Akan-arbeid er litt som kondomet. Kontinuerlig og bevisst bruk av Akan-modellen bidrar til å forebygge uønskede hendelser på jobbfestene. For mange er Akan helt ukjent, noen vet at det finnes men benytter seg ikke av muligheten, noen har noen retningslinjer gjemt bort i en skuff, mens andre synes det ødelegger moroa. Jeg møter mytene når jeg ute på oppdrag i arbeidslivet, og ikke sjeldent må jeg starte med å avkrefte at vi er en avholdsorganisasjon, og fortelle at jeg heller ikke har kommet for å ta fra dere alkoholen på jobbfesten. Hurra for fest! I mange tilfeller er alkohol det sosiale glidemiddelet som kan bidrar til en avslappet og hyggelig fest. Litt fuktighet er bare bra. Men bruker vi hele tuben, blir det fort mye gris.

   
 Vi har ingen angrepille

Når veiledningstelefonen ringer hos oss, er det ikke uvanlig at det skyldes at det kanskje ble litt for fuktig for noen. Det har oppstått mer eller mindre alvorlige situasjoner på jobbfesten, og leder eller HR ringer fordi de er usikre på hvordan de skal håndtere dette. For noen er det å ringe til Akan litt som å rusle kanossagang med hetta over hodet til nærmeste helsestasjon med et kløende ubehag. 

Det finnes ingen angrepille å ta når klamma klør, og soppen gror. Legen vil likevel hjelpe deg med å løse problemet som best de kan. Før du går, nevner de at det kan være lurt å bruke kondom for å unngå at det skjer igjen. Vi i Akan har heller ingen angrepille, men vi veileder på hvordan du kan gå frem i håndteringen av situasjonen du har havnet i. Og vi nevner gjerne også litt om hvordan du kan forebygge, slik at du reduserer risikoen for at slike situasjoner skjer igjen.  

Det trenger ikke å bli kleint 

Vi kommer ikke til å be deg ødelegge moroa på sommerfesten, men vi kommer til å fortelle deg om hvordan du og jobben din kan bli litt mer bevisste før neste sommerfest. Siden kondomer kommer i bredt utvalg, med ulike smaker og passformer, så har vi også ulike verktøy du kan bruke. Tilpasset dere.   

Husker du den litt kleine følelsen når læreren din, litt usikker og fomlete, skulle holde seksualundervisning på skolen?  Mange tror også at det å snakke om drikkekultur på jobb kan bli litt kleint. Det trenger det ikke å bli. Du kan for eksempel heller invitere til et litt annerledes vorspiel i forkant av den faktiske festen og gjennomføre vårt interaktive og digitale kurskonsept “Festen” sammen med medarbeiderne dine.

Vi vil ikke være festbrems og synes dere skal fortsette å ha det gøy på fest. Men litt forebyggende kunnskap kan aldri skade.


Skrevet av: Stian Fjerdingen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Han er utdannet sosionom og har bachelorgrad i drama og teater. Fjerdingen har erfaring med helsefremmende psykososialt arbeid blant minoriteter, og er opptatt av å utfordre tabuområder og forebygge opplevelse av skam i møte mellom enkeltmennesker og samfunnet.